Videot

Vuodesta 2013 lähtien olen tehnyt teoksia, joissa maalaus yhdistyy performanssivideoon ja lauluun.

Sydämeni laulu käsittelee kuolemaa, ihmisen hämmennystä kuoleman edessä. Kohdatessaan kuoleman, ihminen joutuu kummalliseen välitilaan, jossa tavallinen arkielämä etääntyy ja yhteiset kokemukset kuolleen kanssa täyttävät mielen. Tälle tilalle etsin sanoja ja ilmaisua. Löysin Aleksis Kiven runon Sydämeni laulu, josta tuli teoksen lähtökohta.

 Videolla teen performanssimatkan “Tuonen lehdon metsään” eri vuoden aikoina. Käsittelen aihetta myös öljyvärimaalauksessa, joka näkyy videolla ja laulan Jean Sibeliuksen säveltämän Sydämeni laulun. 

    

    

Durme, durme (Nuku, nuku) kertoo rakkaudesta ja huolenpidosta ladinonkielellä. Espanja karkoitti vuonna 1492 sekä juutalaiset että muslimit vääräuskoisina. Espanjasta paenneet juutalaiset ovat säilyttäneet keskiaikaisen espanjan, ladinon puhuttuna kielenä yli 500 vuotta näihin päiviin saakka. Durme, durme kertoo myös ihmeestä, kuinka äidinkieli ja oma kulttuuri voivat säilyä pakolaisuudesta huolimatta vieraan kulttuurin keskellä. Juutalaisten pakolaisten säilyttämä kieli ja laulu rinnastuvat videolla jääkauden muovaamaan luolaan, joka on ollut turvapaikka tuhansien vuosien ajan, sekä maalaukseen, joka syntyy katsojan silmien edessä animaationa.

   

    

Taidemaalarin omakuva pohtii naistaiteilijan elämää. Videolla kertoja ikäänkuin keskustelee Helene Schjerfbeckin kanssa. Kerronnan aineksina ovat kuvataiteen syntymyyttiin viittaavan varjokuvan piirtäminen, kertojan oma maalausanimaatio, Schjerfbeckin omakuvan päälle maalaaminen, sekä meänkielisen Kryyvimaa-laulun laulaminen. Vanhaan suomeen perustuva meänkieli Ruotsin Torniolaaksossa on häviävä kieli, vaikka se on saanut virallisen vähemmistökielen aseman.

Videolla näkyvästä  Omakuva paletteineen I maalauksesta Schjerfbeck on sanonut, että punaista on paletissa vähän, koska elämässä on ollut niin vähän rakkautta.